the Wild Lands

Het Gluwerdiep

Schimmels, paddestoelen en mossen

Zuiderhaven

2010.09.30.19.00.bovengrondsLerissa, Brecht en Gareth besloten erop uit te trekken om het Gluwerdiep te vinden, wat zich ergens aan de andere kant van de Argali Moer zou moeten bevinden volgens de vertellingen van Isambard Samul. Wat misschien vooral de interesse wekte was het feit dat Otto (de assistent van Isambard) daar het Vuurmanawapen verstopt had…

De Argali Moer

Na een fikse wandeling over het Glinsterstrand, dan langs de oostelijke oever van de Argali naar het noorden en vervolgens langs de rand van de Grote Jungle (net ten noorden van de Argali Moer) naar het oosten, zagen ze in de verte wat rookpluimpjes opstijgen. Dat bleek een nederzetting van de bollewoggers te zijn: er bevonden er zich 3 kleine en 1 grote bollewogger, maar daar hadden de helden geen zin in, dus trokken ze verder naar het oosten.

Het Gluwerdiep

Voor hen doemden de meest perfect ogende heuveltjes op, tot veel jolijt van Gareth en Brecht, die wel wat voelden voor mooi gevormde heuveltjes. De ondergrond bestond hier uit een vocht-absorberend, poreus gesteente. Tussen twee van deze welgevormde heuveltjes ontdekten ze een klein meer met een ingang tot het ondergrondse Gluwerdiep (locatie 1 op het kaartje). Al gauw wipten ze met z’n allen naar binnen.

2010.09.30.19.00.ondergronds1Brecht zijn zakje om smurrie te verzamelen voor de pippo’s van Sint Avandra bleek al gauw veel te klein, want de verscheidenheid aan soorten mossen en paddestoelen was echt fenomenaal. Ze waadden hier doorheen sporofieten die tot aan je middel stonden te wuiven in de tocht doorheen de gang. Overal groeiden kleurrijke soorten mossen en paddestoelen. De rotswand kon je niet zien: je moest je arm doorheen een dikke, glibberige laag begroeiing steken om hem te kunnen voelen. Enorm handig om mee te nemen voor in de donkere gangen, waren vooral de grote paddestoelen die een mooie blauwe (of eerder turquoise) gloed afgaven: lampkopjes.

Na een rechtse gang in te slaan en die even te volgen stapten ze plots in een tapijt van 10cm hoge, donkere paddestoelen die plotsklaps heel de gang met donkere sporen vulden zodat ze geen steek meer zagen. Men mag deze poefpaddestoelen vooral niet ‘poefpaddestoelen’ noemen, want in de volksmond heten die blijkbaar (ook) lampkopjes. Dit was blijkbaar dan de donkere, kleinere, niet lichtgevende variant die graag (*poef*) zijn sporen liet vliegen. Na wat heen en weer geloop doorheen deze vermoedelijk enorm levensbedreigende substantie kwamen ze er langs de andere kant terug uit en bleek er geen vuiltje aan de lucht. Bij een volgende splitsing zagen ze langs rechts terug wat daglicht.

Na even met de ogen te knipperen en wat te wennen aan het daglicht, bleken ze in een vallei te staan (locatie 2 op het kaartje) van hetzelfde poreuze gesteente zoals daarnet. Na wat heen en weer geloop bleek er een andere ingang te zijn die terug de ondergrond inging (locatie 3 op het kaartje) en jawel hoor, al vlug zaten de drie helden terug ondergronds.

2010.09.30.19.00.ondergronds2Na heel wat gangen door te lopen, kwamen ze in een hallucinant hard met paddestoelen gevulde, grote zaal waar een vlamamaniet stond: een enorm stevige vliegenzwam met sporen die, als je ze inademde, je tijdelijk een pak sterker maakten (+1d4 melee damage). Je moest er eerst wel eens hard op timmeren zodat ie zijn sporen losliet (DC15). Ook vonden ze aan het einde van één van de zijgangen van die grote zaal een dooie bollewogger op de grond. “Handig! Hebben wij geen werk meer mee!”, dacht Brecht en hij onderzocht vlug het met schimmels begroeide lijk. Lerissa graaide vlug naar een dikke buitel goudstukken en Brecht propte beteuterd dan maar wat mooie rode aasetende schimmels, die op het lijk groeiden, bij in zijn zakje.

In een andere grote zaal vonden ze enkele zwartgeblakerde stokken, vodden en een waterzak. Hier bleek Otto (de assistent van Isambard) zich schuil te hebben gehouden en na even in de paddestoelen aan de wand te graaien vonden ze hier het Vuurmanawapen! Een prachtige scimitar met een felrood kristal in het heft ingezet. Lerissa tuurde geconcentreerd naar het wapen en wou het niet loslaten, maar omdat ze er eigenlijk weinig mee kon aanvangen (buiten verkopen), gaf Brecht haar een berg goudstukken (losgeld), stak zijn eigen hamertje weg en zwaaide tevreden in het rond met zijn nieuwe aanwinst ([W] = 1d8, +1 attack, +1 damage, critical +1d6 fire damage, at-will power: treat all damage as fire damage, daily power: +1d8 fire damage and +5 ongoing fire damage).

Toen ze echter iets te ver naar het midden van de zaal stapten, merkten ze dat ze begonnen weg te zinken in de paddenstoelen op de grond. De ondergrond bleek hier namelijk te bestaan uit de kopjes van enorme aantallen metershoge paddenstoelen, maar de feitelijke bodem bevond zich hier enkele meters lager. Lerissa en Brecht sukkelden doorheen de paddestoelen naar beneden en belandden hier in een perfect driehoekig gevormde kamer met drie gangen.

Iets verder, in een grot met een hoger gelegen deel – Brecht vermoedde dat de gang aldaar naar het Nimmerlichtwoud voerde – botsten ze op 5 megapollen. Dit zijn grote wit-grijze, pluizige pollen die op je af komen dartelen en tegen je aan komen botsen (‘poison damage’). Als je ze kapot maakt (wat echter makkelijk gaat), spatten ze uiteen in een grote wolk (‘acid damage’). Nadat de oogjes ophielden met branden, kreeg Lerissa plots een serieuze aanval van claustrofobie en moest ze kost wat kost prompt terug naar de oppervlakte (al wisten niemand eigenlijk hoe). Ze liepen dan maar vlug een van de andere gangen in, renden voorbij een ondergrondse kloof en een wachterschimmel (*BAM!*, -5 on Stealth checks) tot ze uiteindelijk een opening naar de oppervlakte zagen.

Op een heuveltje ten midden van de Grote Jungle (locatie 4 op het kaartje) kwamen ze uiteindelijk terug aan de oppervlakte – het was al donker aan het worden – en haastten ze zich terug naar Zuiderhaven.

Comments

Jedyte Folderol

I'm sorry, but we no longer support this web browser. Please upgrade your browser or install Chrome or Firefox to enjoy the full functionality of this site.